PANIIKKIKOHTAUS JA PANIIKKIHÄIRIÖ
Paniikkikohtaus on äkillinen ja voimakas pelko- tai ahdistuskohtaus. Kohtaus ilmestyy kuin tyhjästä ilman mitään selkeää syytä. Voimakas pakokauhun tunne kestää yleensä muutaman minuutin. Paniikkikohtauksen aikana voi ilmetä seuraavia oireita:
- Hengenahdistuksen tai tukehtumisen tunne
- Sydämentykytys
- Huimaus, epävakaa olo tai pyörtymisen tunne
- Tärinä tai vapina
- Kuristumisen tunne
- Hikoilu
- Pahoinvointi tai vatsavaivat
- Epätodellisuuden tunne, itsensä epätodelliseksi tai vieraaksi tunteminen
- Puutuminen tai nipistely käsissä tai jaloissa
- Kuumat aallot tai vilunväreet
- Rintakipu tai epämiellyttävä tunne rinnassa
- Hulluksi tulemisen tai itsensä hallinnan menettämisen pelko
- Kuoleman pelko
Paniikkikohtaukset voivat olla täysin odottamattomasti ilmeneviä tai ahdistavien tai pelottavien tilanteiden tai tapahtumien laukaisemia. Kohtaukselle on tyypillistä, että oireet ja tuntemukset kehittyvät äkillisesti ja saavuttavat huippunsa nopeasti. Useimmiten kohtaus menee ohi alle puolessa tunnissa. Runsas kahvin ja kofeiinipitoisten juomien sekä alkoholin tai muiden päihteiden käyttö voivat laukaista paniikkikohtauksen.
Yksittäiset paniikkikohtaukset ovat yleisiä. Ainakin noin joka viides on joskus kokenut paniikkikohtauksen. Paniikkikohtaus on kokemuksena kiusallinen, mutta se ei ole vaarallinen. Kohtausten pelko saattaa johtaa elämän kaventumiseen, kun henkilö alkaa välttää tilanteita, joissa hän on kokenut paniikin tuntemuksia.
Paniikkikohtauksen syyt ovat moninaiset. Perinnölliset tekijät ja stressi lisäävät alttiutta paniikkikohtauksiin. Äkilliset menetykset tai suuret elämänmuutokset voivat myös laukaista paniikkikohtausten puhkeamisen.
Kun kohtaukset toistuvat usein tai ne johtavat välttämiskäyttäytymiseen, voidaan puhua paniikkihäiriöstä. Itsehoitokeinoina auttavat säännöllinen liikunta, riittävä yöuni, rentoutuminen, terveellinen ravinto ja kevyemmän elämänasenteen omaksuminen. Paniikkioireita voidaan hoitaa myös psykoterapiassa ja lääkkeillä. Psykoterapiakeskusteluissa voidaan käsitellä kohtausten pelkoa ja häpeää sekä ennaltaehkäistä välttämiskäyttäytymistä. Kun löytää itselle sopivia työkaluja kohtausten varalle, oireet eivät rajoita normaalia elämää.
Käytettyjä lähteitä:
Bourne, Edmund, J. Vapaaksi ahdistuksesta. Työkirja paniikista ja peloista kärsiville. Rikurex, 1999.t
Lönnqvist, J., Heikkinen, M., Henriksson M., Marttunen M., Partonen T. (toim.). Psykiatria. 9. painos. Kustannus Oy Duodecim, 2011.
Kirjoittaja Tarja Nummelin
© 2014 Psykologipalvelu YhteisIdeat