SOSIAALISTEN TILANTEIDEN PELKO
Sosiaalisten tilanteiden pelko on yleisimpiä ahdistuneisuushäiriöitä. Siihen liittyy nolatuksi tai nöyryytetyksi tulemisen pelko niissä tilanteissa, joissa henkilö on muiden tarkkailtavana tai esiintyy. Tämä pelko on voimakkaampi kuin normaali ahdistus, jota ihmiset yleensä kokevat sosiaalisissa tilanteissa tai esiintyessään. Pelko voi olla niin voimakas, että henkilö välttää pelkäämäänsä tilannetta kokonaan. Jotkut tästä ongelmasta kärsivät henkilöt menevät sosiaalisiin tilanteisiin mukaan, mutta he ovat huomattavan ahdistuneita.
Pelolle on tyypillistä se, että henkilö pelkää sanovansa tai tekevänsä jotakin, minkä vuoksi toiset alkavat pitää häntä ahdistuneena, heikkona, hulluna tai tyhmänä. Pelko on yleensä tilanteeseen nähden suhteeton ja aikuinen tajuaa sen myös itse.
Yleisin sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä pelko on julkinen puhuminen työpaikalla tai koulussa. Muita sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä pelkoja ovat:
- Punastumisen pelko.
- Ruokaan tukehtumisen tai sen läikyttämisen pelko.
- Pelko, että joutuu työssään tarkkailun alaiseksi.
- Pelko käyttää yleisiä wc-tiloja.
- Papereiden kirjoittaminen tai allekirjoittaminen muiden läsnä ollessa.
- Väentungoksen pelko.
- Tenttiin osallistumisen pelko.
Sosiaalisten tilanteiden pelko ei ole aina näin rajattua. Se voi kattaa kaikki sellaiset tilanteet, joissa henkilö kokee, että häntä katsotaan tai arvioidaan. Sosiaalisten tilanteiden pelkoa voidaan hoitaa psykoterapiassa. Erityisesti ryhmämuotoinen terapia on osoittautunut hyväksi hoitomuodoksi. Joskus myös lääkehoidosta voi olla apua.
Käytettyjä lähteitä:
Bourne, Edmund, J. Vapaaksi ahdistuksesta. Työkirja paniikista ja peloista kärsiville. Rikurex, 1999.
Lönnqvist, J., Heikkinen, M., Henriksson M., Marttunen M., Partonen T. (toim.). Psykiatria. 9. painos. Kustannus Oy Duodecim, 2011.
Kirjoittaja Tarja Nummelin
© 2014 Psykologipalvelu YhteisIdeat